sol.gif (2087 bytes)Inici Dalt En Acció! Novetats Llista de Correu EG.GIF (3779 bytes)

www.elsverds.org

Sostenibilitat
Dalt Ecofeminisme El Club d'en Grouxo El Carrer Dr. Franz ... Política Local Los Verdes + o - Cambio El nou govern ... Canvia amb Els Verds Deu regles per a ... Sostenibilitat El port de Badalona Stock Options

 

Novetats 18/03/00

Agenda

Congrés

ELS VERDS I  LA SOSTENIBILITAT

Francesc ALFAMBRA DOMINGUEZ

El concepte de Sostenibilitat es una de les aportacions al coneixement més importants fetes entorn a la problemàtica mediambiental. Aquesta es va fer al 1987,  dins "El nostre futur comú"  (l'Informe Bruntland)  de la Comissió Mundial sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament de l'ONU. Va definir que el DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE "és aquell que aconsegueix satisfer les necesitats actuals sense comprometre les posibilitats de que també ho facin les generacions futures". O també, al 1991 al document "Cuidar la Terra" de la  IUCN-UNEP-WWF ho definia com "la millora de la qualitat de vida humana tot vivint dins la capacitat de càrrega dels ecosistemes que suporten la vida" .  

Des d'aleshores el concepte de sostenibilitat ha anat adquirint continguts mes operatius  con per exemple que els recursos renovables no es poden utilitzar a un ritme superior al de la seva regeneració. Que l'emissió de contaminants al sòl, l'aire i l'aigua no es pot fer a un ritme superior al que els sistemes naturals son capaços de absorvir-los i procesar-los. Que el ritme d'utilització de combustibles fòssils no renovables no excedeixi el ritme  de desenvolupament de recursos renovables alternatius, etc.

Sostenibilitat també és vetllar per un medi ambient sa que no posi en perill la salut o la vida de les persones. Que n'hi hagin enfermetats professionals, malalts per intoxicació d'aliments,  epidemies cróniques d'afeccions de vies respiratories per contaminació atmosfèrica o de cancers pandèmics per contaminació electromagnètica o radiactiva (habitualmente silenciades pels mitjans de comunicació) o milers d'accidentats i morts violentes als nostres carrers i carreteres provocades per aquest artefacte mortífer tan venerat anomenat cotxe, etc, són crus indicadors del maldesenvolupament insostenible del nostre model econòmic i social consumista i productivista.

Sostenibilitat és establir programes de reducció, de reutilitzacció i de reciclatge de residus, programes de reducció del consum d'aigua,  de reducció i eficiència en el consum energètic i de matèries primeres. Reduir la dependència externa aprofitant tots els sòls fèrtils disponibles pel conreu de productes de primera necessitat com fruites, llegums  i verdures tot evitant l'impacte contaminant i de malvaratament de combustibles fòssils del transport. Sostenibilitat  és reduir i desacralitzar l'ús del vehicle privat potenciant l'anar a peu , en bicicleta o en transport públic ràpid i de qualitat. El  neoliberalisme capitalista ha arribat a l'extrem aberrant de quantificar la producció  d'escombreries o l'emissió de gassos contaminants  o el consum abusiu de combustibles per a utilitzar-los com a indicadors de progrès. 

Les aigües del riu Besòs han de fluir netes per retornar-lo a la vida. S'ha de reforestar la serra de Marina. S'ha de tancar la incineradora del Besòs per alliberar  l'aire que respirem de les cancerígenes dioxines i furans. S'ha de recuperar tot el litoral pel gaudiment de tots i totes no en benefici de l'especulació immobiliària. S'ha d'impedir l'enverinament i desertització de les terres de conreus per l'ús i abús d'adobs químics i compostos organoclorats completament extranys als cicles tancats de la matèria verificada dins els ecosistemes, els quals, en ser incapaços de processar-los (mineralitzant-los) son enverinats per aquests productes tòxics  com DDT, fertitlitzants i biocides (herbicides, fungicides, acaricides, etc).  

Del medi ambient respirem, beven i menjem. Gràcies a ell vivim.  El sòl és un recurs natural no renovable molt important i fràgil alhora,  format al llarg de milions d'anys gràcies a la combinació de factors físico-químics i biològics. D'ell depèn la biodiversitat i la producció dels recursos i els  aliments necesaris per a la nostra supervivència. El territori contemplat per l'economia de mercat com un factor econòmic més amb una única funció productiva  ha estat víctima de l'avarícia especulativa i d'un model irracional de creixement urbà que malauradament ha condicionat l'urbanisme de Badalona.

Els valors consumistes imperants fan confondre la qualitat de vida  amb l'augment del consum de bens o serveis quan en realitat el concepte de  qualitat de vida únicament fa referència a la salut i la felicitat de les persones, totes dues directament dependents d'un medi ambient saludable. No serà fàcil però caldrà asumir els valors de la sostenibilitat mitjançant campanyes d'educació ambiental i d'hàbits de consum responsable. Es ben cert que algunes de les funcions de l'ecologisme són denunciar l'alarmant pèrdua de biodiversitat i el perill de canvi climàtic, lluitar contra la desforestació  de les selves tropicals,  exigir la descontaminació dels rius, del sòl i de l'aire, impedir la política especulativa de camps de golf, de ports esportius i de promocions immobiliàries al nostre litoral, mobilitzar-se pel tancament de les incineradores i de les centrals nuclears,  oposar-se a l'armamentisme, a les guerres, a la fam i a la misèria, etc. L'ecologisme assumeix plenament aquest paper reivindicatiu. Però l'ecologisme polític representat per Els Verds va més enllà de l'activitat merament reivindicativa. 

A més de la movilització, la política de Els Verds  inclou la promoció econòmica del cooperativisme i les empreses de treball associat,  així com una decidida voluntat de participació,  d'intervenció i de compromís a les institucions democràtiques. Proposem un programa de  regeneració social, política i ecològica municipal i nacional. El que fa diferent la política verda de les altres es el fet de estar informada en els principis la  sostenibilitat i la defensa radical de la participació  democràtica en la vida municipal.

La miseria i la pobresa del tercer món és la conseqüència mes dramàtica del repartiment injust dels recursos naturals imposats pel colonialisme i la supremacia militar, comercial i econòmica imposada per occident. Vist així, la solidaritat i la cooperació amb el desenvolupament del tercer món res te a veure amb la caritat i molt amb la justícia.  La condonació del deute extern és una exigència  solidaria i de justícia ecosocial per als Verds dins l'estratègia del desenvolupament sostenible. En definitiva la sostenibilitat persegueix un model de desenvolupament compatible amb els ecosistemes i la biosfera, però també just i equitatiu en el repartiment dels recursos naturals. Aquest paradigma socioecològic és la nova utopia necesària per construir  un mon millor en base a la pau, la justicia i la solidaritat.

El sentit comú i la sabiduria tradicional i milenaria dels pobles són les principals fonts de coneixement del significat de la sostenibilitat. I si no que preguntin als nostres pagesos qué pasa quan es treu d'un pou mes aigua de la que és capaç d'aportar l'aqüífer, o que pasa quan es tala un bosc masa depresa i a un ritme superior al de creixement de la fusta. O als pescadors de quan les captures no respecten la talla mínima de maduresa sexual dels peixos que els permeti reproduir-se. O com en alguna ocasió ha comentat Martí Boada,  les nostres iaies saben perfectament que si volem menjar ous no podem ficar la gallina a la caçola.

Badalona, abril de 1999

 

 

Per a qualsevol consulta o comentari sobre aquesta Web envieu un correu al nostre Webmaster. Darrera modificació: 18/03/00