sol.gif (2087 bytes)Inici Dalt En Acció! Novetats Llista de Correu EG.GIF (3779 bytes)

www.elsverds.org

El nou govern ...
Dalt Ecofeminisme El Club d'en Grouxo El Carrer Dr. Franz ... Política Local Los Verdes + o - Cambio El nou govern ... Canvia amb Els Verds Deu regles per a ... Sostenibilitat El port de Badalona Stock Options

 

Novetats 18/03/00

Agenda

Congrés

El nou govern i el debat sobre la sostenibilitat

Elisenda Forés

Consolidar polítiques de sostenibilitat social i ambiental serà el símptoma del canvi que necessitem a les portes del segle XXI

El dia 18 es coneixerà la nova correlació de forces al Parlament de Catalunya. Hi ha diverses possibilitats. Pot passar que es produeixi el canvi propugnat per les forces de centreesquerra, que es consolidi el continuisme polític propugnat per l'altre centre, el de dreta, o que tot plegat quedi més o menys com està, sense majories que puguin aplicar les seves propostes pel corró dels escons aconseguits. Posats a preveure, fins i tot ens podem trobar negociacions entre partits, en principi impensables, amb la finalitat de garantir majories, ni que sigui a costa d'augmentar el desencís creixent d'una ciutadania que no acaba de veure clar per què tothom es baralla pel poder, i a qui resta com a única resposta incrementar cada cop més el percentatge d'abstenció.
Un debat, però, continuarà planant per la cambra catalana i pel govern de la Generalitat segons el lloc que els pertoqui ocupar als verds. Un debat cada cop més internalitzat en la ciutadania: el debat de la sostenibilitat. En uns moments en que el concepte de família esdevé el puntal de les polítiques, ja no solament de la dreta (ara centre, en diuen) sinó també des de l'esquerra, tothom té la necessitat de conèixer quina Catalunya deixarà als seus fills i filles. Quin model de societat li tocarà viure, si el de la diferència cada cop més gran entre riquesa i pobresa, mai amagada sota el concepte de clase mitjana, o aquella en què els problemes de les dones, la infància, la gent gran, la gent exclosa, la que ve d'altres països fugint de la misèria, siguin els problemes de tothom. La gent del carrer, la que treballa cada dia, la que no pot treballar tot i l'"España va bien", no espera dels seus governants l'exercici del poder sinó l'execució del govern que faci de la societat catalana el paradigma de la sostenibilitat social.
Planarà sobre la cambra el debat de la sostenibilitat ambiental. Quin tipus de país volem deixar per a les generacions següents? ¿Un país desequilibrat, on l'àrea metropolitana va creixent com una taca d'oli estenent la conurbació industrialitzada a la franja litoral, davant d'una Catalunya de segona constituïda per les comarques centrals, de muntanya, o terres de l'Ebre, on el sector primari, l'agricultura, la ramaderia, la pesca, sigui una "cosa típica", o un país on els sectors de producció i la població estiguin equilibrats territorialment? El debat s'ha de centrar en el concepte de democràcia ambiental: el dret a conèixer que hi ha en l'aire que respirem, l'aigua que bevem, els aliments que consumim. El dret a la informació que permet a la ciutadania participar de les decisions que l'afecten, tot coresponsabilitzant-se'n després amb el govern que les executa, després d'escoltar-la.
La prioritat de la Catalunya de després del 17 d'octubre ha de ser la de fer les paus amb el planeta, considerant que els recursos no són inesgotables, i que l'ús que en fem té conseqüències sobre l'ambient que ens envolta, tant social com mediambiental.
El Parlament de Catalunya com a institució ha de jugar un paper primordial. Aquesta cambra té l'assignatura pendent d'obrir-se a la ciutadania, de facilitar la seva participació. No pot repetir-se el que ha succeït en relació a les iniciatives legislatives populars (ILP), l'únic instrument que permet l'accés directe de la ciutadania a l'acció legislativa, relegada la seva defensa a algú que no ha participat directament de la seva promoció. Ni que trucs reglamentaris releguin a una nova legislatura la primera ILP que s'ha presentat al Parlament; la que ha de posar fi a la incineració de residus. La reforma en profunditat només pot tenir lloc si les forces polítiques rebutgen el concepte de democràcia representativa. La interacció de la cambra amb la ciutadania s'ha de produir de manera automàtica, sense traves ni excuses barates del "presenta una proposta, que nosaltres la defensarem" o, si és una ILP, "ja la farem políticament correcta amb les nostres esmenes". El repte està servit: consolidar polítiques orientades cap a un desenvolupament sostenible, social i ambiental, serà el símptoma inequívoc del veritable canvi que Catalunya necessita a les portes del segle XXI.

Publicat al diari AVUI.

 

Per a qualsevol consulta o comentari sobre aquesta Web envieu un correu al nostre Webmaster. Darrera modificació: 18/03/00