sol.gif (2087 bytes) EG.GIF (3779 bytes)

www.elsverds.org


 

Novetats 18/03/00

Agenda

Congrés

Els Verds en acció!

Comunicat de la Mesa Permanent d’Els Verds (Confederació Ecologista de Catalunya)
Sant Pere Mitjà 48. 08003 Barcelona. Tel. 93 268 04 44. Fax. 93 268 02 51
www.elsverds.org - elsverds-cec@mx3.redestb.es

Qui va matar al “Patito Feo” de Vandellòs? (i III)

I - II - III

Tot el que Els Verds han fet per tancar la nuclear

Entre els tècnics nuclears espanyols, la central de Vandellòs I era coneguda amb el mal nom de “el patito feo”. Els motius eren ben evidents: una nuclear antiga, de tecnologia francesa front a nou reactors d’aigua a pressió i en ebullició (PWR i BWR) de tecnologia americana. Els directius de Vandellòs I es defensaven i afirmaven que, lleixa o vella, el cost dels quilovats que generava la feien la més rentable de totes. Ara, deu anys després de l’incendi, hi ha tres teories sobre què va matar a la central. L’incendi –segons Els Verds- va deixar tocada de mort a la central. Malgrat que tot el món nuclear va tancar files en defensa de Vandellòs I, és evident que la mobilització va ser el factor decisiu per rematar-la. En els dos números precedents hem publicat un resum de totes les mobilitzacions dutes a terme. Ara publiquem tot el que han fet Els Verds per tancar les nuclears arran l’accident. Hi ha, però, una altra teoria: la de la conspiració, consubstancial a tot esdeveniment de volada.

Aquesta teoria, sense cap prova feta pública, busca el protagonisme de l’autor que, tot sigui dit de pas, no va moure un dit per aconseguir tancar Vandellòs I. En Santiago Vilanova, en un atac de rancúnia, diu que “el tancament de Vandellòs no va ser una gran “victòria ecologista” com va manifestar en el seu dia el Comitè Antinuclear de l’Ametlla de Mar, i determinats “ecologistes” de la comarca del Baix Camp que, sorprenentment, després van retirar la querella contra els directius d’Hifrensa i del Consejo de Seguridad Nuclear. A canvi de què?“. Són paraules textuals, cometes incloses. Afegeix que la nuclear molestava als que en cobraven els beneficis i que tot plegat és una conspiració on els que no van fer res són els protagonistes de tot i els que van lluitar eren unes persones amb foscos interessos.

A hores d’ara, quan se celebra el judici als 5 presumptes responsables, tot sembla una cortina de fum i d’aquesta manera els acusats se’n beneficiarien d’aquesta teoria. Tot fa recordar els arguments que es van fer servir arran del judici de la colza. Els que afirmaven una teoria conspirativa ho feien en benefici dels criminals que havien desviat oli industrial per consum culinari. A més s'escampa el dubte fonamentat en una mentida. No és cert que els ecologistes retiressin la querella, van contribuir econòmicament i l’ajuntament de l’Ametlla es va retirar per que hi havia garanties que la fiscalia, l’acusació popular i la particular continuarien el procés, com els fets han demostrat. En la mateixa direcció, Vilanova afirma que “tinc seriosos dubtes sobre les raons per les quals es va exercitar l’acusació popular contra Hifrensa sense el consens i el control de tot el moviment antinuclear català”. Gràcies a la tenacitat de Marc Viader el judici s’ha celebrat, malgrat els entrebancs. “La conspiració financera dels poders elèctrics francoespanyols”, que segons afirma Vilanova va tancar Vandellós no haguessin, mai, portat davant dels tribunals als que ara intenten escapolir-se de la justícia. 

UN COMPROMÍS DIA A DIA: ELS VERDS CONTRA VANDELLÓS

El Juny del 1.991, una llista d’Els Verds, encapçalada pel fins aleshores portaveu del Comitè Antinuclear de l’Ametlla de Mar, Eloi Nolla, treu representació a l’Ametlla de Mar. Eloi, el primer regidor d’Els Verds a Catalunya, dimiteix com a portaveu i membre del Comitè Antinuclear.

Fer un llistat del que Els Verds varen fer durant quatre anys al govern de l'Ajuntament de l'Ametlla, únicament en el tema energètic, ompliria un llibre, per la qual cosa destaquem el següent:

·        L’hivern de 1.991 es convoca un referèdum, per acceptar o rebutjar els diners amb que l’Empresa Nacional de Residuos Radiactivos (ENRESA) compra les voluntats de les poblacions de l’entorn de les nuclears. Aquest referèndum dut a terme únicament a l’Ametlla el varen guanyar. La nota curiosa és una carta d’“Alternativa Verda”, tot aconsellant-nos no fer el referèndum, i una altra de l’anomenat Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, sota control d’”Alternativa Verda” tot reclamant gastar els diners d’ENRESA.

·        El Febrer de 1.992, a proposta del regidor verd, s’inaugura a l’Ametlla una estació municipal de la Xarxa de Vigilància Radioactiva (Xarrad). L’antena permetia donar a conèixer a tota la població la radioactivitat present a l’atmosfera, a temps real.

·        El Setembre de 1.992, Els Verds de l’Ametlla denuncien que l'alcalde amb el que compartien govern està utilitzant els diners d'ENRESA que el poble va rebutjar en referèndum. Els Verds participen en una moció de censura per destituir-lo.

·        Els dies 10 i 11 de juliol de 1.993, Els Verds de l’Ametlla organitzen el Rally Solar i la primera trobada Internacional de Vehicles Electrosolars a l'Ametlla de Mar.

·        El setembre de 1.993, Eloi Nolla, com regidor verd, es reuneix amb la directora General d'Energia, Maria Luisa Huidobrio.

·        Setembre de 1.993, Els Verds es reuneixen amb el president d'ENRESA a Madrid pel tema del desmantellament de Vandellós.

·        El regidor d’Els Verds es reuneix amb Enric Batalla, cap de serveis de L'SCAR (Serveis de Coordinació d'Activitats Radioactives) per obtenir les dades enregistrades per aquest servei.

·        Els Verds de l’Ametlla es reuneixen a Madrid amb el director General de Protecció Civil per tractar les deficiències dels plans d'emergència.

·        A la tardor de 1.994, Els Verds de l’Ametlla elaboren un informe amb les condicions indispensables per poder aprovar el Pla d'Emergència Nuclear de l’Ametlla. Aquestes condicions que són bàsicament material de protecció civil per a poder dur a terme una evacuació no arriben.

·        En aquest mateix període, Els Verds de l’Ametlla presenten una moció al Ple de L'ajuntament contra del transvasament d'aigua de l'Ebre a Mallorca. Els socis de Govern, i l’únic regidor del PSC, acorden fer fora Els Verds del govern municipal. Poc desprès, aproven el Pla d'Emergència, sense haver rebut cap dels mitjans que Els Verds demanaven. Els Verds de l’Ametlla Impugnen el Pla i presenten denúncia contra dels Plans d'Emergència aprovats davant el Parlament Europeu. Amb molta barra, Antoni Gutiérrez, com a candidat d’IC a les europees intentaria amb posterioritat posar-se la medalla, malgrat no haver mogut ni un dit.

·        Amb motiu de les proves nuclears franceses a l’Atoló de Mururoa, a la tardor de 1.995, Els Verds de l’Ametlla organitzen la rebuda dels diferents col·lectius de tot Catalunya que es varen mobilitzar a l'esplanada davant de la nuclear de Vandellós on es reuneixen dos milers de manifestants.

·        El febrer de 1.996, Els Verds organitzen unes jornades descentralitzades contra l’energia nuclear que recorren Tarragona, Valls, Reus, Tortosa i Amposta.

·        El Setembre de 1.997, Els Verds publiquen un llibre amb totes les ponències de les jornades. Xavier Garcia escriu el pròleg. L'acte de presentació del llibre serveix per fer un homenatge a Joan Carranca. Assisteix el seu fill Andreu Carranza qui dona les gràcies, públicament, als organitzadors.

·        El 23 d’octubre de 1.998, una delegació d'Els Verds, encapçalada per la seva diputada Maria Olivares, acompanyada per membres del grup ecologista l'Escurço, Xarxa de Vigilància Radioactiva i el Wise, visita Vandellós I per entrevistar-se amb ENRESA. En el transcurs de la visita, a la que assisteixen els màxims responsables del procés de desmantellament, un aparell de mesura de radioactivitat indica la presència d’una fuita radioactiva a l’entorn del reactor. Un dels objectius de la trobada és constituir-nos com comissió de seguiment del desmantellament.

·        En el marc de les Eleccions al Parlament Europeu de 1.999, una delegació d’ERC+Els Verds, encapçalada per Miquel Mayol i Jordi Bigues visita l’entorn de la nuclear, tot portant un molí eòlic per demanar que un parc eòlic substitueixi les nuclears.

·        Un estudi del Wise i Els Verds sobre les emissions de fluids radioactius al mar, procedents de Vandellós I demostra que, deu any després de l’accident i tot i trobar-se parada, és la central nuclear que més radioactivitat aporta al mar. Poc després, la direcció d'ENRESA reconeix l’exactitud de l’estudi tot comprometent-se a reduir la contaminació.

·        L’Abril de 1.999, Els Verds denuncien l’augment del cost del desmantellament en 4.800 milions de pessetes sobre les primeres estimacions.

·        Amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya de 19 d’octubre de 1.999, Els Verds planten un centenar de creus a la platja, junt a la nuclear, amb la participació d’Elisenda Forés, candidata a la presidència de la Generalitat de Catalunya. Poques hores després desapareixen.

·        Del 24 al 26 d’octubre de 1.999, Els Verds, junt a altres col.lectius constituïts en comissió promotora, organitzen les Jornades del X Aniversari de l'accident a l’Ametlla de Mar. Concert solidari de Lluís Llach a Montblanc, amb motiu de l’aniversari de l’accident.

Una acció parlamentària verda persistent

Iniciatives parlamentàries més importants d’Els Verds en la passada legislatura del Parlament de Catalunya sobre temes nuclears

Preguntes per escrit

·        24 de gener de 1.997, sobre possible ús de Vandellós I com Magatzem Temporal Centralitzat de combustible irradiat de les centrals nuclears.

·        5 juliol de 1.998, sobre el nivell de detecció a Catalunya de les emissions de l’accident nuclear d’Acerinox (Camp de Gibraltar).

·        5 de febrer de 1.998, sobre les emissions radioactives a l'aire el 19 d'Octubre de 1989 i residus radioactius generats.

·        16 d’abril de 1.998, sobre un projecte de piscifactoria amb l'aigua de refrigeració de Vandellós II.

·        11 de març de 1.998, sobre la destinació final dels blocs de formigó de Vandellós I.

·        17 de març de 1.998, sobre la greu saturació de les piscines de combustible irradiat.

·        15 d’octubre de 1.996, sobre el projecte de navegació de l’Ebre i les centrals d'Ascó.

·        29 d’octubre de 1.998, sobre les medicions de radioactivitat dutes a terme pel del Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives de la Generalitat de Catalunya.

·        26 d’octubre de 1.998, sobre el representant de la Generalitat a les comissions de seguiment del desmantellament de Vandellós I.

·        15 de març de 1.999, sobre la destinació final i actual de les runes de Vandellós I.

Proposicions no de llei

·        26 de gener de 1.996, sobre les víctimes de l'accident de Txernobil.

·        16 de febrer de 1.996, sobre l'execució de les carències del Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (Penta).

·        16 d’octubre de 1.996, sobre la participació a la Comissió informativa sobre el desmantellament de Vandellós I.

·        6 de novembre de 1.998, sobre la disponibilitat a temps real de mesures radioactives del SCAR a Internet.

Sol.licitud de compareixença del Conseller

·        27 de gener de 1.999, per informar sobre el desmantellament de Vandellós.  

Interpel·lacions al Conseller d'Indústria i mocions

·        29 d’octubre de 1.997, sobre les possibilitats de reconversió de les centrals nuclears clausurades a Catalunya.

·        21 de gener de 1.999, sobre l'execució de les carències del Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (Penta).

27 de gener de 2000

 

Per a qualsevol consulta o comentari sobre aquesta Web envieu un correu al nostre Webmaster. Darrera modificació: 18/03/00