sol.gif (2087 bytes) EG.GIF (3779 bytes)

www.elsverds.org


 

Novetats 18/03/00

Agenda

Congrés

Els Verds en acció!

Comunicat de la Mesa Permanent d’Els Verds (Confederació Ecologista de Catalunya)
Sant Pere Mitjà 48. 08003 Barcelona. Tel. 93 268 04 44. Fax. 93 268 02 51
www.elsverds.org - elsverds-cec@mx3.redestb.es

“Jordi, jordiet, el sopar del 8, te’l fas tu solet !"

8 de març - Vaga mundial de dones

Dones de tot el món estan responent a la crida a la vaga feta per dones d’Irlanda. Mentre es gasten cada any 700.000 milions de dòlars en pressupostos militars, menys de 20.000 milions de dòlars es dediquen cada any a necessitats vitals (accés a aigua potable, sanitat, higiene pública i educació bàsica). La distància entre els països rics i les pobres va creixent. El que tenen les tres famílies més riques del món és més que el salari que reben anualment 600 milions de persones dels països més pobres.

Dones i nenes fem les dues terceres parts del treball mundial i obtenim el 5% dels ingressos. >Una tercera part de la població mundial depèn de la fusta per cuinar i és recollida majoritàriament per dones i nenes. >A l’Àfrica, les dones i les nenes cultiven més del 80% dels aliments consumits. >A l’Àsia moltes dones i nenes recullen llenya durant cinc hores al dia.
A Amèrica Llatina un 25% de la població i un 60% dels natius no tenen accés a aigua potable.

En els països industrials, les dones en el treball remunerat guanyen la meitat del que guanyen els homes. La contribució anual del treball de les dones sense salari equival almenys a 11 trilions de dòlars, d’un total de 16. La societat i fins i tot el mercat no sobreviuria sense el treball de les dones sense salari: a la llar, als camps, als tallers, als llocs de culte, als barris, als pobles i les ciutats.

Les dones treballen més durament, tant en els treballs convencionals com en els no tradicionals. Fins i tot les dones amb carreres professionals fan malabarismes per respondre a les despietades demandes del mercat laboral i, alhora, cobrir les seves pròpies necessitats. De les dones s’espera que siguem flexibles, i se’ns diu que hem de competir amb els homes i donar prioritat a la feina, abans que els fills i les filles.

Les dones i les nenes mereixen una reducció de sobrecàrrega de treball i un reconeixement econòmic de la seva enorme contribució. Hi ha moltes maneres de fer-nos arribar els recursos:

  1.  Abolició del deute del Tercer Món. El treball que fan les dones ha pagat amb escreix el deute, augmentat espectacularment pels ajustaments econòmics imposats pel Fons Monetari Internacional (FMI). En tot cas, com es poden comparar els “préstecs” d’unes poques dècades amb 500 anys de colonialisme i robatoris? El 12 de març es durà a terme una Consulta Social per l’abolició del deute extern a tot l’estat espanyol.

  2. Accés a l’aigua potable i tecnologies ecològiques per a totes les llars. Totes mereixem cuines, neveres i rentadores. Que siguem pobres no vol dir que tinguem menys necessitats.

  3. Accés econòmic a l’habitatge i el transport.

  4. Protecció contra tota violència a la llar, la fàbrica, l’oficina, el camp…

  5. Igualtat salarial per un treball d’igual valor per a totes en tot el món

  6. Salari pel treball de tenir cura d’altres: familiars o no. Quin treball pot ser més valuós que criar nenes i nens i cuidar d'els i les altres?

  7. Llicència de maternitat, descansos per alletament i altres beneficis que reconeguin el treball biològic de les dones, enlloc de castigar-nos per ser dones.

A més d’aquestes demandes volem incloure a l’estat espanyol dues demandes concretes:

  1. Augment dels subsidis destinats a les dones i als i els nostres familiars.

  2. Que es mesuri i valori el treball no remunerat de les dones, per incloure’l en la comptabilitat econòmica nacional i estatal.

Per + informació: Dones per un Salari pel Treball Sense Sou, difusores i coautores d’aquest text. Apartat 109. E08080 Barcelona. Telèfon i Fax. 93 318 08 02. 

Correu electrònic: huelgademujeres8m@teleline.es 

Web: womenstrike8m.server101.com

EL REPARTIMENT DE LES TASQUES DOMÈSTIQUES

Producció de serveis no monetaritzats

Enquesta a compartir amb el company o la companya i avaluar el repartiment de les tasques domèstiques i familiars en minuts/dia o hores/setmana.

Hem de tenir present que l’home hispànic destina 13 minuts diaris a cuitar els seus fills, mentre que la dona en dedica 55, de mitja. L’home dedica 45 minuts a la cura familiar i la dona una hora i 42 minuts. L’home dedica 28 minuts diaris a les tasques de la llar i la dona 5 hores. Les enquestes afirmen, en resum, que la dona dedica 44 hores setmanals a les labors domèstiques i l’home 6, front a les 22 hores que l’home suec dedica a les labors domèstiques. Dades procedents de l'estudi de l’Instituto de la Mujer, Los usos del tiempo como indicadores de la discriminación entre géneros, Madrid 1999.

 

Home

Dona

MENJAR

   
Planificar les compres    
Fer les compres    
Guardar les compres    
Cuinar    
Netejar els plats i la cuina    

VESTIMENTA

   
Rentar la roba    
Estendre la roba    
Planxar-la i desar-la    

NETEJA DE LA CASA

   
Ordenar la casa    
Netejar el pis    
Treure la pols    

GESTIÓ DOMÈSTICA

   
Comptabilitat    
Ordenar rebuts    

REPARACIONS i BRICOLAGE

   
 

44 m

102 m

FILLS i FILLES

   
Vestir-los i dur-los al col·legi    
Canviar-los    
Donar-los de menjar    
Banyar-los    

13 m

55 m

ATENCIÓ DE GRANS I MALALTS

   

TOTAL

6 h

44 h

 

8 de març de 2000

 

Per a qualsevol consulta o comentari sobre aquesta Web envieu un correu al nostre Webmaster. Darrera modificació: 18/03/00