100 PROPOSTES
PER UNA
BARCELONA VERDA
PROGRAMA MUNICIPAL 1999-2004
Els Verds-CEC de Barcelona

Els Verds, com a organització ecopacifista nacional de Catalunya, pensem que hem d’accedir a un procés d’alliberament global basat en un nou model econòmic, polític, social i cultural, fonamentat en els valors ecològics, de solidaritat entre els pobles i les persones i d’harmonia amb l’entorn natural. Un procés que ha d’integrar la llibertat de les persones, dels pobles i la regeneració integral de la Terra en el marc d’una nova visió global basada en la solidaritat i l’harmonia planetària.

El projecte verd és una obertura a la participació per tal de construir una alternativa a l’actual model de societat i de relacions entre les persones i la natura. És per això que considerem necessària la descentralització del poder, tant econòmic com institucional, i per tant, volem articular un model conseqüent amb aquests plantejaments: relacions horitzontals entre les persones i els col·lectius, simplificant al màxim la burocràcia. Els Verds recollim totes les iniciatives que actualment, d’una manera dispersa, treballen en aquesta perspectiva. La força dels Verds és la relació directa amb la realitat, en tota la seva complexitat.

Per tal d’omplir de contingut aquest desig de renovació de la vida social, desenvoluparem una política de bens socials i realitzada harmònicament amb l’entorn, que utilitzi recursos renovables amb un ritme que no excedeixi a la seva capacitat de renovació, que conservi la biodiversitat i dissenyi una producció neta que generi uns residus capaços de ser recuperats i reciclats.

Els Verds, no presentem, doncs, un programa electoral tancat, sinó 100 propostes de treball que desenvoluparem des de l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb la ciutadania, amb la qual pensem constantment avaluar, modificar, o fins i tot redissenyar-les Cal veure-les doncs, des d’aquesta visió ecològica global. Des de la defensa de la diversitat de pobles i cultures, des d’una nova cultura de la Pau, la Cooperació i la Solidaritat, d’un model polític basat en la democràcia participativa i territorial, des d’un model econòmic ecosocial equitatiu i sostenible, des del desenvolupament com a progressiva satisfacció dels desigs i les necessitats de les persones que trenqui amb els desequilibris socials i territorials.

Treballarem, en definitiva, per una Barcelona més humana, amb una major qualitat de vida, socialment no discriminatòria i solidària i de respecte a la diversitat. Una Barcelona amb capacitat de poder transmetre tot el seu potencial cultural, creatiu i solidari a la resta dels països de parla catalana, a la resta de la Mediterrània, d’Europa i del mon.

BARCELONA DEMOCRÀTICA I PARTICIPATIVA
 
 

APROFUNDIMENT DEMOCRÀTIC

Els Verds, entenem la gestió municipal com una satisfacció de les necessitats de les persones a fi de reajustar els desequilibris socials, de gènere, econòmics i ecològics. Amb aquesta filosofia treballarem des de l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb la ciutadania a fi d’aconseguir una major implicació de les persones en l’elecció de les seves i els seus representants, això vol dir exercir un dret fonamental alhora que fomentar la corresponsabilitat de les decisions. En aquest sentit proposem:

  1. Convocar eleccions per a l’elecció directa en llistes obertes dels regidors/es i consellers/es de districte.
  2. Disminuir l’edat mínima per poder votar a 16 anys
  3. Fer extensiu el dret a vot a tota persona emigrant major de 16 anys que tingui un període de residència superior als quatre anys.
  4. Acostar als polítics i polítiques al poble:
  5. Democratitzar el servei de la Guàrdia Urbana
PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Els Verds entenem la participació ciutadana no com un simple mecanisme de consulta, sinó com la capacitat de la ciutadania d'intervenir en la gestió de la vida quotidiana i la capacitat de les persones per a controlar la gestió de l’administració i dels càrrecs electes. Es tracte, en definitiva d’escoltar, recollir i aplicar allò que la ciutadania mobilitzada està reclamant des de fa temps. A tal fi proposem:

  1. Fer de l’audiència pública i el referèndum un instrument real de participació ciutadana en la decisió de les polítiques municipals
  2. Dotar a la ciutadania d’instruments per a la lliure expressió
  3. Creació de l’Oficina dels drets de la Ciutadania
BARCELONA SOSTENIBLE

El mon és un mocador ¡¡¡no trenquem cap fil!!!, la paraula sostenibilitat és enemiga del malbaratament, de l’especulació, de la injustícia, però germana de la racionalització, de la investigació, de la sensibilitat, de l’equitat, de la solidaritat i del sentit comú. Cal doncs, cercar els mitjans per avançar cap a un model de ciutat ecològica i socialment sostenible, sabent d’antuvi que el camí és encara nou i caldrà dia a dia anar avaluant els resultats i, a cops, redissenyar els continguts.

AGENDA 21

Cal convertir l’Agenda 21 Local en un veritable instrument democràtic, amb capacitat real de treballar per la Barcelona sostenible. Amb la participació de tots els sectors implicats en la transformació de la ciutat i en la millora de la qualitat de vida. L’Agenda 21 no pot ser un espai tècnico-científic, sinó una eina per tots i cadascun dels barris de la ciutat i per a totes les ciutadanes i ciutadans de Barcelona. Les propostes de Els Verds a tal efecte són:

  1. Finalitzar l’elaboració de l’Agenda 21 Local de Barcelona
  2. Estendre el Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat a cada un dels districtes i dels barris de la ciutat.
  3. Elaborar l’Agenda 21 Local de cada districte i de cada barri, obrint processos similars als Barcelona ciutat.
  4. Crear l’Institut Municipal de Sostenibilitat
ENERGIA

Els Verds treballarem de forma decidida i molt curosa informant i sensibilitzant a la població en un tema tant seriós com l’energètic. Promourem alternatives per l’estalvi energètic, per la implantació d’energies renovables i la utilització d’energies netes. A tal efecte fem les següents propostes:

  1. Continuar amb la introducció de mesures per a l’estalvi i eficiència energètica en totes les dependències municipals.
  2. Instal·lar energia solar tèrmica en totes les dependències municipals que necessitin aigua sanitària o calenta i fotovoltàica en aquelles que puguin ser font d’energia elèctrica.
  3. Promocionar l’estalvi i eficiència energètica en els habitatges
  4. Potenciar l’ús d’energies renovables
  5. Incrementar la participació ciutadana i empresarial
RESIDUS

L’activitat que generem totes les persones i d’altres éssers que vivim a Barcelona crea quantitats enormes de residus, la solució no és amagar-ho o ignorar-ho. El repte de la nova Barcelona és saber com minimitzar-los i saber convertir els nostres residus en nova font de vida. Les propostes que durem a terme són les següents:

  1. Modificar el Programa Metropolità de Gestió de Residus Municipals.
  2. Crear un rebut únic de neteja urbana, recollida i tractament de residus
  3. Promoure l’ús de l'envàs retornable i dels productes procedents del reciclatge.
  4. Promoure empreses de recollida selectiva de residus i de productes de segona ma, i d’entitats que promoguin l’intercanvi.
  5. Eliminar l’ús innecessari de paper
  6. Eliminar l’ús del paper no reciclat de l’administració municipal
  7. Creació de Voluntaris-Voluntàries pels Residus
  8. Promoure un pacte pels residus a cada un dels barris de la ciutat
  9. Augmentar les deixalleries fins aconseguir-ne una a cada barri de la ciutat
  10. Elaborar una Ordenança municipal reguladora de la publicitat domiciliaria
  11. Condicionar les llicències municipals de noves construccions i grans rehabilitacions a la instal·lació d'infrastructures per fer una bona separació dels residus
  12. Substitució del plàstic per paper o cartró reciclats de les bosses i embolcalls dels comerços de Barcelona
AIGUA

Que l’aigua és un be escàs, es cosa sabuda, i per sort, ja assumida per gairebé tothom, cal doncs racionalitzar-ne l’ús, promoure l’aprofitament, etc.., i cal fer-ho des d’una política pensada no a partir dels beneficis de les companyies subministradores, sinó des d’una política beneficiosa pel conjunt de la societat de Barcelona. En aquest sentit proposem:

  1. Redissenyar les depuradores d’aigües residuals urbanes per poder aprofitar-les i fer dipòsits de recepció d’aigües pluvialsper a usos que no necessitin criteris estrictes de potabilitat.
  2. Condicionar les llicències municipals de noves construccions i grans rehabilitacions a la instal·lació d'infrastructures per aprofitar les aigües pluvials i grises per a usos que no necessitin criteris de potabilitat
  3. El rebut únic de l’aigua ha de contemplar tots els costos reals del cicle de l’aigua, evitant els beneficis excessius de les companyies subministradores.
AIRE

És ben sabut que a Barcelona estant pujant de forma alarmant, les afeccions relacionades amb l’aparell respiratori (asmes, al·lèrgies, bronquitis,…), controlar la netedat de l’aire que respirem és, no tant sols una necessitat sinó un deure de l’Administració de la Ciutat: amb la salut no s’hi juga. Els Verds, a fi de garantir una major qualitat de l’aire fem les següents propostes:

  1. Garantir una qualitat mínima de l’aire
SOROLL

La incidència de la contaminació acústica –del soroll- en la qualitat de vida de la ciutadania i especialment en la seva salut, és molt important. Els sorolls produïts de forma constant en els carrers de la ciutat tenen un efecte directe en el nostre estat físic i psíquic, creant tensió i agressivitat. Retrobar l’encant de la remor i el silenci és el que pretenem. En aquest sentit proposem:

  1. Disminuir els nivells de soroll existent a la nostra ciutat
URBANISME I HABITATGE

Per Els Verds el concepte de "Ciutat per a les Persones" no és un eslògan, és una necessitat. L’urbanisme no ha d’ésser un instrument al servei d’interessos particulars i especulatius, sinó que ha d’estar al servei de les necessitats humanes. El disseny dels habitatges, dels carrers, dels espais de lleure, de les places, dels barris en el seu conjunt, configuren una determinada forma de viure i de relacionar-se. Els verds volem que el disseny dels nostres barris i habitatges propiciï una forma de viure humanament enriquidora. En definitiva, dissenys que afavoreixin que les persones que hi viuen, sense cap mena de discriminació, no es sentin excloses. Només així aconseguirem barris dels quals en podrem estar orgulloses i orgullosos i on podrem desenvolupar-nos lliurement. Les nostres propostes són:

  1. Fer un urbanisme més adaptat a les necessitats de relació humana que als criteris economistes que primen en l’actualitat
  2. Desenvolupar els PERIS, reformant aquells projectes que no respectin els criteris mediambientals o el tarannà dels barris
  3. Aturar el projecte Barcelona-2000 fins poder-lo analitzar profundament, eliminant els aspectes especulatius i que no es corresponguin un model de ciutat sostenible. Referèndum popular vinculant entre el veïnat
  4. Repensar el projecte urbanístic derivat del Fòrum de les Cultures de l’any 2004, adequant els espais i construccions a dissenys bioclimàtics i sostenibles. Els habitatges que es puguin construir seran de protecció oficial.
  5. Gravar fiscalment els habitatges que estiguin buits més d’un any
  6. Incentivar fiscalment i, si és precís, amb subvencions les reformes d’habitatges. Recolzar les cooperatives d'habitatges promogudes pel veïnat
  7. Adquisició i reforma d’habitatges per destinar-los a lloguer de baix preu destinats a les classes socials més desfavorides i als joves
  8. Condicionar els permisos i llicències municipals de construcció i reforma d’habitatges i de locals industrials, comercials o de serveis a la introducció de criteris mediambientals:
BARCELONA SANA I SOLIDÀRIA
 
 

SALUT PÚBLICA

Per Els Verds la salut es una forma de viure solidària, autònoma, joiosa i ecològica, social i culturalment sostenible. En aquest sentit considerem que la salut pública ha de ser la capacitat d’autogestió de la salut de la comunitat. Defugim del concepte de sanitat com instrument que serveix solament per a guarir malalties, i que respon bàsicament a interessos de multinacionals farmacèutiques i sanitàries. Nosaltres farem un esforç seriós en el sentit de garantir la salut, dit en altres paraules, evitar, a partir de les millores de les condicions de vida, que la salut es malmetí i així poder reduir el nombre de malalties. En aquest sentit proposem:

  1. Reforçar els serveis d’inspecció de Salut Pública Municipal en àrees com:
  2. Posar en marxa hospitals de dia per aquelles patologies que no requereixen ingrés hospitalari permanent
  3. Posar en marxa serveis d’atenció hospitalària a domicili: si no es necessita una atenció mèdica o d’infermeria permanent, cal garantir que la persona malalta pugui estar a casa seva.
  4. Crear i posar en marxa unitats d’Infermeria per a una mort digna:
  5. Instaurar Serveis d’urgència les 24 hores en cada CAP
  6. Obrir serveis de salut mental a la xarxa pública ambulatòria, on s’atenguin especialment toxicomanies, ludopaties i trastorns de l’alimentació.
  7. Obrir serveis de salut bucodental a la xarxa pública ambulatòria
     

    ATENCIÓ SOCIAL

    Una societat sostenible ha de partir d’un concepte bàsic: totes les persones són ciutadanes de ple dret i per tant, han de tenir garantida una vida digna, amb independència de les seves capacitats productives, físiques, psíquiques, econòmiques, etc.… És des d’aquest enfocament, i no des del pur assistencialísme social, com a forma de netejar-se les consciències, que cal que l’Administració i la ciutadania en general generi polítiques de suport social. Altrament estaríem caient irremeiablement en plantejaments excloents, insolidàris i paternalístes. A tal fi proposem:
     

  1. Donar serveis dirigits a l’auto-ajuda de la gent gran:
  2. Augmentar les places públiques de residència geriàtrica per aquelles persones, que per les seves condicions, els siguin insuficients els serveis d’auto-ajuda.
  3. Crear un servei de protecció de la dona maltractada
SOLIDARITAT

La ciutadania de la nostra ciutat, ha demostrat i continua demostrant constantment, les enormes ganes de col·laboració i cooperació amb altres pobles desafavorits del planeta. Barcelona és sens dubte una ciutat solidària. Cal esmerçar més esforços en aquest sentit. Ara ens cal fer un pas endavant en el sentit de donar-li un veritable contingut a la paraula solidaritat, un contingut lluny de plantejaments socio-assistèncials. Cal que assumim la part de responsabilitat que ens pertoca i avancem en el concepte de la corresponsabilitat. Proposem desenvolupar des de l’Ajuntament de Barcelona:

  1. Transformar el Districte XI d’ajuda a Sarajevo en un servei de solidaritat internacional anomenat Barcelona Solidària
  2. Promoure i donar suport legal i financer la creació a Barcelona un centre d’estudis i desenvolupament d’estratègies per a la pau
  3. Crear un centre per a la solidaritat entre els pobles de la terra
  4. Introduir de forma obligatòria els productes ecològics i/o del comerç just i solidari en totes les compres, lloguers i demanda de serveis que faci l’Ajuntament o qualsevol de les seves empreses o fundacions
  5. Personar-se com acusació particular en quants processos judicials s’iniciïn per actes xenòfobs, sexistes, o que promoguin actituds intolerants amb el proïsme
     

    MOBILITAT DEMOCRÀTICA I SOSTENIBLE

    Possiblement l'element més impactant de deshumanització de la nostra ciutat és el fort volum de cotxes als carrers, ocupant el 60% de la via pública, per afavorir únicament el desplaçament del 30% de la població. L’impacte és evident: dificultat de mobilitat per les i els vianants, encara molt més acusada en el cas de persones amb especials dificultats de mobilitat, gent gran, etc.., contaminació atmosfèrica i acústica, situacions constants de perill per als vianants i per les persones que utilitzen mitjans de desplaçaments no contaminants, etc.. En definitiva, tensió, nervis, ansietat, agressivitat, intolerància, etc.… Però, també és un fet que el mateix disseny de la ciutat, el sistema de creixement econòmic que ha propiciat el desplaçament forçós dels llocs de treball fora de Barcelona, fan que en molts casos els desplaçaments siguin obligatoris. Per fer un bon ús dels vehicles, no cal només cridar a la consciència de la ciutadania, sinó desenvolupar tots els mitjans públics que permetin una major humanització de la ciutat i el seu entorn, tot i tenint en compte tots els elements que hi intervenen.

    TRANSPORT PÚBLIC

    Desenvolupar una política activa i contundent de desplegament del transport públic (metro, autobusos, ferrocarrils…). Cal que arribi a totes les barriades de la ciutat, sense necessitat de passar pel centre de Barcelona, cal que tota l’Àrea Metropolitana estigui ben inter-comunicada i a preus assequibles a les butxaques de les capes populars. En aquest sentit proposem:
     

  1. Unificar les tarifes i els serveis de Metro, TMB, RENFE, Ferrocarrils de la Generalitat i flotes d’autobusos de l’Àrea Metropolitana.
  2. Ampliar la xarxa de metro
  3. Millorar el funcionament de Rodalies de RENFE i dels Ferrocarrils de la Generalitat per assimilar-los al servei de metro.
  4. Recuperar el tramvia,altrament dit metro lleuger, com a pas intermedi entre el metro i l’autobús.
  5. Seguir amb la línia de millora en el nombre i qualitat dels autobusos de TMB, així com en la qualitat i freqüència del servei.
  6. Incorporar a la nova flota d’autobusos combustibles menys contaminants: biogas o energia fotovoltàica, etc.
  7. Dotar de microbusos amb font energia de baixa contaminació per a la circulació interna dels nuclis antics de la ciutat
     
     

    BARRERES PER A LA MOBILITAT

    No es pot parlar d’una ciutat sostenible, una ciutat habitable, si aquesta no ho és per a tothom i no té en compte els drets de tota la ciutadania, de no ser així estem parlant de discriminació i insolidaritat. A fi de que això sigui possible, proposem:
     

  1. Suprimir les barreres per a l’accés al transport públic i per a la mobilitat en els espais públics que pateixen les persones amb minusvalies.
POLÍTICA DE TRÀNSIT

Cal dotar-se de mitjans que permetin la disminució del trànsit i la velocitat del mateix, a fi de disminuir el perill constant que suposa el desplaçament per la nostra ciutat. En aquest sentit proposem:

  1. Pacificar el trànsit
  2. Augmentar la places d’aparcament dissuassori i de pernocta
     

    BICICLETA

    Els Verds fem una aposta seriosa per afavorir els desplaçaments en bicicleta, com a mitja per a recorreguts curts i mitjos, que permetria pacificar el trànsit, humanitzar la ciutat, reduir la contaminació, etc.…. Però per que així pugui ser cal potenciar l’ús de la bicicleta, cal posar el mitjans adients, cal repensar la ciutat i també cal respectar els drets de les persones que es desplacen amb aquest mitjà. Proposem:
     

  1. Potenciar l’ús de la bicicleta com a vehicle normalitzat de transport
VIANANTS

Caminar és un dret. I que les persones, sense exclusió de les seves capacitats de mobilitat es puguin desplaçar a peu, en crosses o en cadires de rodes, és un deure que ha de garantir l’Administració que gestiona la vida quotidiana de la ciutat. En aquest sentit Els Verds proposem:

  1. Garantir poder caminar per la ciutat amb seguretat
BARCELONA CAPITAL CULTURAL

La Barcelona capitalitat de Catalunya, té l’obligació d'ésser el motor cultural del nostre País. La ciutat amb capacitat de recollir de forma sensible tot el potencial cultural, creatives, transformadores i solidàries que configuren el dia a dia de la nostra ciutat. És aquesta capacitat i sensibilitat la que farà que Barcelona pugui assolir el paper de dinamitzadora cultural de Catalunya.

ENSENYAMENT

L’ensenyament té un paper fonamental en la construcció d’aquesta Barcelona solidària, plural, de respecte a la diferència. Cal entendre l’ensenyament des d’una perspectiva ampla, no només de coneixements reglats, sinó també com escola de la vida, de les interrelacions, de la no discriminació per cap concepte, de la coeducació, de l’acceptació, de la democràcia. En aquest sentit Els Verds fem les següents propostes:

  1. Dotar a Barcelona d’una xarxa pública d’escoles bressol adequada a les necessitats de cada barri
  2. Promoure l’educació ambiental en les escoles públiques
  3. Dotar a Barcelona d’un servei d’aprenentatge de llengües maternes distintes a les oficials, per aquells col·lectius immigrants que ho sol·licitin.
  4. Fer que el català sigui l’idioma vehicular de les escoles d’adults
  5. Garantir la diversitat cultural en les escoles públiques, evitant la creació de guetos culturals o socials de qualsevol tipus.
  6. Promoure la creació d’escoles públiques racionalistes
  7. Transformar les escoles públiques fora de l’horari escolar en Universitats Populars.
CULTURA

Poques ciutats gaudeixen d’un bagatge cultural tant important com la nostra Barcelona. Bagatge cultural que hem anat construint al llarg del temps gràcies al tarannà obert i no exclusiviste de les dones i els homes que hi vivim. Bagatge cultural en constant dinamisme doncs parteix del fet enriquidor de la convivència solidaria, de la no exclusió, de la interculturalitat, La nostra és doncs una cultura dinàmica que cal mantenir, avançar i aprofundir, però que també cal saber exportar doncs és el reflexa de la nostra societat. Una societat que ha estat capaç de desenvolupar-se en el respecte és una societat que valora la llibertat com a tret determinant. En aquest sentit fem les següents propostes:

  1. Descentralitzar la Festa Major de Barcelona
  2. Iniciar una política de modernització del concepte museu en tots els museus municipals de la ciutat .
  3. Convertir les biblioteques municipals en serveis permanents de documentació i estudi
  4. Donar suport a manifestacions socials que promoguin la interculturalitat
  5. Recuperar la gestió popular dels Centres Cívics amb la participació activa de les entitats de barri
  6. Promoure la participació oberta al Fòrum de les Cultures, evitant els elitismes culturals i els "setciències oficials".
  7. Incloure el Romaní en els serveis d'aprenentatge de llengües maternes.
  8. Dotar l’Ajuntament d’impresos, formularis i instruccions en les llengües maternes de la població immigrant, per facilitar el primer contacte amb l’administració pública
     

    ESPORT

    Pensant en el desenvolupament integral de les persones, l’esport té un paper rellevant. No només com a font de salut, sinó també per les implicacions socialitzadores que la pràctica de l’esport té. La relació amb altres persones, el desenvolupament del treball en equip, etc.…. Els Verds pensem que l’esport cal emmarcar-lo dintre de les necessitats de l’ésser humà i guanyar la batalla a l’esport competitiu i elitiste, pensat més com a negoci que com a necessitat. Pensem que a tots els barris s’ha de poder gaudir de centres públics per a la pràctica de l’esport. Fem les següents propostes:
     

  1. Promoure l’esport no professional, completant la xarxa d’instal·lacions esportives i donant suport a associacions i clubs sense professionalismes.
  2. Promoure els valors educatius i solidaris de l’esport.
  3. Revisar la política de subvencions o ajuts, per evitar-ne l'abús, d'activitats esportives professionalitzades

  4.  

     
     

    BARCELONA CAPITAL ECONÒMICA

    És evident que el motor econòmic de Catalunya és Barcelona, és la ciutat més gran, que desenvolupa un fort volum de negocis, etc.. Però cal també que Barcelona sigui el motor econòmic i referent de les ciutats del futur: les ciutats sostenibles. En aquest sentit cal que la nostra ciutat sigui capdavantera en la superació de l’economia del creixement sostingut pensada pels guanys ràpids sense mirar l’esdevenidor i hipotecant el futur, i marqui el camí del desenvolupament sostenible, amb un concepte econòmic global de Catalunya. En aquest sentit fem les següents propostes:
     

  5. Promoure la creació d’empreses i llocs de treball que ens permetin iniciar el canvi de l’economia de creixement per l’economia de desenvolupament sostenible.
  6. Crear una Fira d’Empreses per a la Sostenibilitat
  7. Promoure els productes ecològics i/o reciclats
  8. Donar suport al comerç just i solidari
  9. Donar suport al comerç local
  10. Reduir a un màxim de 35 hores setmanals a tota la plantilla municipal (polítics, funcionaris i laborals) i prohibir la realització d’hores extres, encara que siguin fetes sense cost pel municipi.
  11. Els ajuntaments han d’aconseguir un percentatge substancial, en acord a les seves competències i prestacions a la comunitat, dels impostos generals de l’estat: IVA, IRPF, societats, etc.
  12. Establir un sistema de subvencions en l’Impost de circulació a aquells que introdueixin combustibles alternatius a la benzina o gas-oil i establir un impost especial a aquest tipus de combustibles.
  13. Establir un sistema de sobrecàrrega en l’Impost sobre vehicles a aquells que només es facin servir com a vehicle privat.
  14. Establir un sistema de subvencions en l’Impost sobre vehicles a aquells vehicles que tinguin garantida una plaça fixa d’aparcament
  15. Fer de l’IBI un impost més just, adequat a la renda de les persones que resideixen i castigant a usos insolidaris i la inactivitat especulativa.
  16. Promoure i donoar suport a la creació de d'entitats de treball associat, vinculades a activitats municipals.
  17. Augment del percentatge per a les administracions locals del Pressupost General de l'Estat fins al 25%